Ždánická hvězdárna na Histokolech 2022

/ 26.08.2022 /

Také v roce 2022 si ždánická hvězdárna připravila své pozorovací stanoviště na akci Histokola, největší akci, která se během roku ve Ždánicích pořádá. Histokola se uskutečnila v sobotu 20. srpna a sjeli se sem milovníci různých bicyklů, vysokých kol, jednokolek, drezín a všelijakých dalších šlapohybů i samohybů z celé naší republiky. Kola a hvězdy mají více společného, než by se mohlo na první pohled zdát. Nejen že hvězdy a planety jsou kulaté a že planety na obloze opisují epicykloidy, podobně jako ventilky bicyklů na naší Zemi, ale současně je v naší republice natolik veliká koncentrace hvězdáren, že se mezi nimi dá jezdit na kole, což mohou potvrdit například astronomové jezdící na kole v rámci spanilé jízdy Ebicyklu. A také se cyklisté mohou s astronomií setkat ve Ždánicích v rámci Histokol… Letos nám počasí přálo jen částečně. Dopoledne sice mohli zájemci pohlédnout do tváře naší nejbližší hvězdy, kterou zdobily sluneční skvrny, protuberance a filamenty, ale po obědě se zatáhlo. Avšak to nevadilo. Když nebylo vidět Slunce, mohli si zájemci prohlédnout v okuláru detailně Mars! Velice rádi bychom tímto poděkovali Hvězdárně a planetáriu Brno, která nejen že nám v loňském roce zapůjčila nafukovací model Měsíce - Lunalon, ale letos nám poskytla dokonce dvě další tělesa Sluneční soustavy – Zemi a právě zmíněnou planetu Mars. Modely obou vesmírných těles se těšily po celý den velikému zájmu a když se s nastávajícím večerem za soumraku rozsvítila, vykouzlila doslova snovou atmosféru.

 

Naší Zemi se říká modrá planeta. Téměř tři čtvrtiny jejího povrchu pokrývají oceány. Jen do Tichého oceánu by se vešly všechny kontinenty a ještě by kousek vody zbylo.  Ze strany Tichého oceánu se nabízí opravdu nezvyklý pohled pro nás, suchozemce. Podobně jako satelity si každý mohl Zemi oběhnout ze západu na východ.

 

Jsou mezi námi lidé, kteří objeli Zeměkouli na kole. Například Víťa Dostál, kterému cesta kolem naší planety trvala tři roky, ujel celkem 60 000 km po všech kontinentech vyjma Antarktidy a když se v roce 1997 vrátil do České republiky, dostalo se mu na Staroměstském náměstí uvítání skoro jako Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi. Víťa Dostál objel tenkrát Zeměkouli na standardním kole, ale letos na Histokolech se povedlo uskutečnit další světový unikát – objet naši planetu na vysokém kole!

 

Dalekohledem ze Ždánické hvězdárny mohou návštěvníci v noci spatřit Mars jako naoranžovělou kuličku se světlou polární čepičkou a tmavými skvrnkami – albedovými útvary. Takové podrobnosti, jaké bylo možné spatřit na Marsu na Histokolech očima, dokáže zobrazit snad jen Hubbleův vesmírný dalekohled.

 

Ale takové podrobnosti, jako například detaily v okolí sopky Olympus Mons, největší sopky ve Sluneční soustavě, můžete spatřit jen na snímcích kosmických sond, nebo v okuláru dalekohledu ždánické hvězdárny na Histokolech.

 

Děti si samy hledaly podrobnosti na červené planetě a brouzdaly po jejím povrchu. Ale vzhledem k tomu, že astronomické dalekohledy převrací obraz vzhůru nohama a ještě se do něj dívaly z boku, to věru nebylo snadné.

 

Mars si v okuláru dalekohledu prohlédl také náš ministr zdravotnictví prof. Vlastimil Válek.

 

A když se večer setmělo, rozsvítily se Země i Mars příjemným měkkým světlem.

 

Percival Lowell měl pravdu, když v 19. soletí tvrdil, že na Marsu existují marťané. Ale jak poznání lidstva pokročilo, dnes už víme, že tyto inteligentní bytosti musí být nutně mírumilovné a hodné a že s nimi bude určitě dobře pobýt :-) .


« zpět