Meteopodzim 2021

/ 29.11.2021 /

Fractus

30. 9. 2021

V září a říjnu letošního roku proběhlo nádherné babí léto. A to nejen na zemi, ale i na nebi. Během dne se často tvořila kupovitá oblaka, která se posléze rozpadala, jak jim kázaly měnící se atmosférické podmínky. Když oblak roste, pozná se to podle toho, že má ostře ohraničený okraj. Bývá to patrné například u oblaků typu cumulus congestus, které, jak se lidově říká, „nabublávají“. Když se potom začne oblak rozpadat, jeho okraje se třepí a oddělují se od něj malé obláčky podobající se chomáčkům vaty, které odborně nazýváme cumulus fractus. Nakonec se tyto malé obláčky během několika desítek sekund zcela rozplynou, ale modrá obloha přesto nezůstane úplně prázdná. Svědčí o tom tzv. Tyndallův jev, jemné krepuskulární paprsky vybíhající od velkého oblaku vzhůru a které vznikly díky přítomnosti rozptylujících aerosolů volně se vznášících ve vzduchu.

Medúzovité oblaky

4. 10. 2021

Právě v den masivního výpadku Facebooku se nad Kyjovskem pohybovaly oblaky, pro které mají za hranicemi zvláštní termín ‚jellyfish clouds‘ – medúzovité oblaky. Mají podobu oblačných chomáčků (floccus), ze kterých vypadávají srážkové pruhy, které nedosahují povrchu Země, protože se dříve vypaří (virga). Nezodpovězenou otázkou ovšem zůstává, v jaké výšce se tato oblaka pohybovala. Právě výška by nám umožnila oblaka nejsnáze pojmenovat. Nabízejí se oblaka středního patra (Altocumulus) nebo vysokého patra (Cirrocumulus), pro která je tento typ oblačnosti příznačný. Podle velikosti oblaků by bylo vhodnější řadit je mezi altokumuly, ovšem skutečnost, že se v daném čase na obloze pohybovaly pouze oblaka vysokého patra, svědčí spíše pro cirrokumuly. My osobně se však spokojíme i s názvem medúzovité oblaky.

 

Podzimní ráno

22. 10. 2021

Ždánice jsou úžasným místem k životu. I z kopule hvězdárny občas za dne sjíždíme pohledem po ždánickém okolí, po Sluncem bravurně nasvícené zvlněné krajině v náručí Ždánického lesa. Zvlášť, když se na pole a lesy promítají pohybující se stíny oblaků, uvědomujeme si, jak je ve Ždánicích krásně. V těchto podzimních dnech se nám lesy vybarvují, a když je nějakou drobnou mezírkou v oblačnosti nasvítí vycházející slunce a celá scéna se zabarví do teplejších odstínů, zahřeje nás to u srdce.

 

Podzimní večer

23. 10. 2021

Hřejivými odstíny se s námi Slunce nejen vítá, ale někdy i loučí. Při zapadajícím Slunci se naše pozornost postupně přesouvá z barevné krajiny na barevné nebe. Nejrůznější tvary oblaků, na které se sluneční svit promítá, se pak postarají o překrásné divadlo. A když je náhodou jasno a na nebi již nás svým svitem vítají nejjasnější planety, můžeme naši pozornost přesunout na jevy daleko za hranicemi naší planety.

 

Venušin pás

25. 10. 2021

Když se rodí nový den, bývá to nádhera. Koncem října ve čtvrt na sedm bylo Slunce sice ještě pod obzorem, avšak jeho paprsky již svítily do vysoké atmosféry. Každé ráno vítáme Slunce na východě, ale když člověk svým pohledem zabloudí na opačný kus oblohy, může si vychutnat zajímavé představení i zde. Ta šedavá oblast nebe těsně nad obzorem je stín, který vrhá těleso naší planety do atmosféry a nad ním můžeme spatřit růžový pás – červánky ve vysoké atmosféře, kterým se také říká Venušin pás. Jak se Slunce blíží k obzoru, obloha je stále světlejší a šedavý stín Země i Venušin pás se cudně krčí ve stále menším prostoru až nakonec jako mávnutím kouzelného proutku zmizí a lidé vítají nový den.

 

Podzimní poledne 

25. 10. 2021

Podzimní krajina okolo Ždánic má své kouzlo i za svitu poledního slunce. Právě tehdy za jasného počasí nejlépe vyniknou barvy podzimu. Jasná obloha, které bylo letos na podzim více než dost, přispívá k tomu, že se na slunečním světle listy stromů krásně vybarví. Zároveň letos na podzim nefoukal žádný silný vítr, které by stromy očesal a zbavil je jejich podzimních kabátů. Listy stromů se pouze pohupovaly ve vánku a mihotaly podobně, jako hvězdy na nočním nebi. Když pak přišel listopad a spolu s ním i silný vítr, rychle jsme nasadili kabáty a zimní bundy, zatímco stromy se rychle vysvlékly z podzimní módy a budou očekávat příchod jara. Na barvy podzimu budeme ještě dlouho vzpomínat.

 

Boční slunce a hra stínů

26. 10. 2021

Slunce se vyhouplo nad obzor a zalilo světlem nejen krajinu, ale i cirrovitou oblačnost. A protože si tato oblačnost hověla mnoho kilometrů nad zemí a skládala se z miniaturních ledových krystalků, vykouzlila ve stejné výšce nad obzorem halový jev zvaný boční Slunce. Tento jev, nazývaný také parhelium, mívá ve směru ke Slunci načervenalé barvení. Zajímavá je rovněž mírná irizace cirrovitých oblaků – jejich jemný barevný nádech. Nad vrstvou cirrovité oblačnosti, na hranici troposféry a stratosféry, se potom nachází kondenzační oblaka od letadel, jejichž množství svědčí o skutečnosti, že se intenzita leteckého provozu postupně vrací zpět na předcovidovou úroveň. Výšku jednotlivých kondenzačních čar lze odhadnout od stínů, jejich tmavších kontur vržených na cirry.

 

Planoucí červánky

27. 10. 2021

Slunce u obzoru nečervená, ale správně bychom měli říkat – odmodrává. Krátké vlnové délky se totiž v atmosféře Země mnohem lépe rozptylují, takže máme krásně modrou oblohu. Když se Slunce nachází nízko nad obzorem, prochází jeho paprsky přes relativně velice mocnou vrstvu vzduchu a odmodrání je velice intenzivní. Z celého spektra barev pak nakonec zbyde jen červenavé světlo a proto se nám vycházející, nebo zapadající Slunce jeví oranžové až červené. A když se Slunce skryje pod obzor, dokáže tímto svým světlem ozářit oblaka zespodu, takže na pár prchavých minut celá obloha vzplane na oslavu mocné difrakce!

 

Soumračná duha

29. 10. 2021

Jak Slunce klesá hlouběji pod obzor, obloha tmavne. Na námi je již nebe temně modré, ale u obzoru, tam kde se Slunce skrylo, planou ještě poslední uhlíky červánků. Občas se stane, že na přechodu těchto barev můžeme zahlédnout i další barvy spektra, jako oranžovou, žlutou a zelenou. Nejlépe bývají tyto barvy patrné, když je čistý vzduch a relativně slušná viditelnost.

 

Barevný Ždánický les

1. 11. 2021

Sluníčka postupně ubývá a příroda se pomalu ukládá ke spánku. Ale je to krásné usínání! Občas se cestou do práce vyplatí zastavit nad Ždánicemi v místě zvaném Červený kříž a podívat se kolem sebe. Na začátku listopadu byl náš Ždánický les barevný úplně jako z japonského kalendáře. Žloutnutí a opadávání listí je velice složitý proces, kterým se stromy připravují na přežití zimního období. Můžeme se celý život zabývat biologickými a chemickými procesy, které ve stromech probíhají a stejně to všechno asi nepochopíme. Každý strom je zázrak a krásu naší krajiny, ve které žijeme, dělají právě především stromy. Važme si jich a chraňme je! Jsme s nimi spjati více než si myslíme.

 

Mlha v údolí

3. 11. 2021

Udělat pěkný snímek v protisvětle není úplně jednoduchá věc. Ale když se povede, stojí to za to. V 8:00 hodin ráno nasvětlilo Slunce subtilní oblaka válející se líně na zemi pod Ždánickým lesem a propůjčilo jim stříbrný lesk. Na stromech a keřích se třpytily krůpěje rosy. To je čarokrásné podzimní Moravské Toskánsko, kraj mého srdce.

 


Krepuskupární paprsky 

5. 11. 2021

Prakticky celý rok bývají na obloze patrné vějíře rozbíhajících se slunečních paprsků, prostupujících mezi oblaky. Často bývají viditelné za soumraku, když je Slunce níže k obzoru, odtud také jejich název - crepusculum znamená latinsky soumrak. Vznikají jako hra světla a stínu vrženého oblaky a rozptylem světla na velmi drobných částicích v atmosféře – aerosolech. Tyto paprsky jsou ve skutečnosti rovnoběžné, ale díky perspektivě se zdá, že se sbíhají v místě, kde je na nebi v úběžníku Slunce. Je to stejný efekt, jako v případě trajektorií meteorů, které zase na obloze označují radiant meteorického roje, od kterého zdánlivě vyletují.

 

První sníh

26. 11. 2021

Letos si dal Martin na bílém koni na čas. I když se Svatomartinské víno objevilo v regálech obchodů již 11. listopadu v 11:00 hodin, na bíle pocukrovanou krajinu jsme si na Jižní Moravě museli počkat až skoro do konce měsíce. Ráno ještě mírně poprchalo, ale během dne se kapky proměnily ve vločky a po poledni se již země oděla do bílého hávu.

 

Zasněžený Ždánický les

27. 11. 2021

Na nebi souvislá oblačnost typu stratus a na zemi stromy s větvemi sklánějícími se pod tíhou sněhu a námrazy, les skoro jako z ruského Mrazíka. Ještě na začátku listopadu hrál všemi barvami, ale nyní již listí opadalo a díky tomu se zmenšila plocha, na které se může a sníh a námraza usazovat. Kdyby tomu tak nebylo, tíha zmrzlé vody by dozajista polámala větve. Ale takto spící stromy zimu ve zdraví přečkají a na jaře se zase probudí. Dobrou noc!

 

 

Meteosnímek pod čarou:

  

Každoročně vyhlašuje Světová Meteorologická Organizace soutěž spojenou s výběrem třinácti fotografií do nového kalendáře. Tématem letošní soutěže bylo: Early Warning and Early Action, Hydrometeorological and Climate Information for Disaster Risk Reduction. Vedle více než tisícovky fotografií z různých koutů světa se v předběžném výběru šedesáti fotek ocitla i fotografie nočních svítících oblaků z nedalekých Lovčic (na horizontu je zachycen vysílač, který stojí nedaleko ždánické hvězdárny). Autorem fotografie je Petr Hykš. Do finální třináctky to tato fotografie s názvem a popiskem jako dělaným na toto téma nakonec nedotáhla, ale vysloužila si cenu čestného uznání. Gratulujeme!

 

Originální popisek k soutěžní fotografii:

Mesospheric warning against global warming

Global warming is a world problem. Whether you believe it or not, it is happening and it is affecting the biosphere, cryosphere, hydrosphere, atmosphere.. the whole planet. In the photo, bright mesospheric clouds (also known as noctilucent clouds or NLCs) are depicted. Discovered in 1885, they are the highest and coldest clouds on Earth, visible only for several weeks around summer solstice and only at nautical twilight. Their occurrence cannot be predicted. Sometimes they appear after sunset and reappear before sunrise, sometimes they reappear after several years. Recently, these clouds seem to be occurring more frequently. According to some studies, this could be linked to global warming. Increase in greenhouse gases emission leads to increase in water vapor concentration, which is building material of these clouds composed of ice crystals. In this sense, mesospheric clouds can be regarded as 'Early Warning', urging us to take an 'Early Action'.

Rozhovor s Petrem Hykšem pro ČT, nejen o této oceněné fotografii mezosférických oblaků, si můžete spustit na adrese:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441287766-studio-6-vikend/221411010121211/

vstup najdete v čase 20:22 - 30:00.


« zpět