Astroléto 2021

/ 22.09.2021 /

Letní obloha nad chvalkovickým mlýnem

6. 7. 2021

Na jižní Moravě najdete desítky větrných mlýnů. Ke Ždánicím nejblíže je ten v Bukovanech, skvěle se tam vaří. Krásný a fotogenický je mlýn v Kunkovicích, oblíbený cíl krajinářských fotografů. Pokud vás ale zajímá noční obloha nebo se, nedej Bůh, přímo věnujete astro-fotografii, bude vás zajímat především mlýn ve Chvalkovicích. Sice se autem nedostanete přímo k němu, ale cesta opravdu stojí za to. Když jsem toto místo ležící uprostřed temné oblohy mezi Brnem a Zlínem navštívil poprvé a oči se mi přizpůsobily na tmu, dostal jsem silné nutkání namířit na Mléčnou dráhu binokulární dalekohled Somet 25x100. Bohužel jsem ho tu noc neměl u sebe, ale při další příležitosti jsem se jím vybavil a byl jsem rád, že jsem takovou chvíli mohl s někým sdílet. Za jasných letních nocí zde máte skutečně pocit, jakoby se nad vámi rozzářila tisícovka hvězd. Objevil jsem také neuvěřitelné pohodlí, jaké nabízí obyčejný spacák. Co je takový čtyř- či pětihvězdičkový hotel oproti spacáku a tisícům hvězd na nebi?

Snímek vznikl složením devadesáti dvacetisekundových expozic pořízených pomocí fotoaparátu Canon EOS 700D (90 x 20s, ISO:1600 + 30 dark frames) pomocí objektivu Samyang 10 mm.

 

Mléčná dráha nad Ždánicemi

9. 7. 2021

Za teplých letních nocí na obloze září nejkrásnější část Mléčné dráhy. Bohužel, pro většinu obyvatel naší země je její svit ztracen v záři měst. Ždánická hvězdárna má tu výhodu, že leží na okraji vcelku malého města, ve kterém zastáváme názor, že není třeba zhasnout, ale svítit rozumněji. Mléčná dráha je odtud jasně patrná, i když přímo pod ní svítí nová ulice. O jasu Mléčné dráhy se můžete na vlastní oči přesvědčit třeba na příštím pozorování. Stačí, když se s námi budete pár desítek minut dívat jen na tmavou oblohu. Postupně si na ni budeme přivykat a kolem půlnoci budete možná sami překvapeni, jak jasná Mléčná dráha je. Nás takto překvapuje každým rokem.

Snímek vznikl složením třiceti dvou expozic pořízených pomocí fotoaparátu Canon EOS 700D (32 x 20s, ISO:1600 + 48 dark frames) pomocí objektivu Samyang 10 mm.

 

Dvojhvězdný systém Albireo

11. 7. 2021

Základní pomůckou pro orientaci na letní obloze je Letní trojúhelník. Je tvořen trojicí jasných hvězd, z nichž každá patří do samostatného souhvězdí: Vega ze souhvězdí Lyry, Deneb ze souhvězdí Labutě a Altair ze souhvězdí Orla. Uprostřed Letního trojúhelníku leží hlava Labutě reprezentovaná hvězdou Albireo. Pokud na tuto hvězdu namíříme dalekohled, zjistíme, že se jedná o dvojhvězdný systém - a ne jen tak ledajaký. Kombinace namodralé a zlatavé barvy hvězd je tak fotogenická, že je některými autory tento jednoduchý objekt tvořený pouhou dvojicí hvězd považován za nejkrásnější klenot severní oblohy.

Snímek vznikl složením deseti expozic pořízených pomocí fotoaparátu Canon EOS 700D (10 x 20s, ISO:1600 + 10 dark frames) přes čočkový dalekohled Sky-Watcher 120/900.

 

Kulová hvězdokupa v Herkulovi (M13)

11. 7. 2021

Kulové hvězdokupy jsou jedny z nejkrásnějších útvarů ve vesmíru. Jsou to vysoce koncentrovaná uskupení hvězd, na která je v dalekohledu opravdu úžasný pohled.

Snímek vznikl složením dvaceti expozic pořízených pomocí fotoaparátu Canon EOS 700D (20 x 20s, ISO:1600 + 10 dark frames) přes čočkový dalekohled Sky-Watcher 120/900.

 

Činka - velká planetární mlhovina v Lištičce (M27)

12. 7. 2021

V souhvězdí Lištičky leží jedna z nejjasnějších a největších planetárních mlhovin, jeden z největších pokladů severní oblohy.

Snímek vznikl složením sto třiceti expozic pořízených pomocí modifikovaného fotoaparátu Canon EOS 800D (130 x 30s, ISO:1600 + 27 dark frames a 19 flat frames) přes čočkový dalekohled Sky-Watcher 120/900.

 

Perseidy a Kappa Cygnidy

11.-12. 8. 2021

V době, kdy vrcholí známý meteorický roj Perseidy, můžeme na nebi spatřit i meteory sporadické nebo meteory náležící k jiným rojům. Příkladem takového roje jsou Kappa Cygnidy, ke kterým náleží i meteor na snímku.

Snímek vznikl složením 55 snímků v programu Sequator (pozadí) v kombinaci se snímkem meteoru zachyceného ve stejné noci.

 

Perseidy nad Ždánickou hvězdárnou

14. 8. 2021

V letních večerech nám často přálo počasí. Na jednom takovém pozorování jsme pozorovali například mladý dorůstající Měsíc, planety Jupiter a Saturn, překrásnou dvojhvězdu Albireo, dvojitou hvězdokupu v Perseovi a kulovou hvězdokupu v Herkulovi, planetární mlhovinu v Lyře, galaxii v Andromedě a další působivé objekty severní oblohy. Často nás také doprovázely poměrně výrazné meteory, většinou z roje Perseid. Přiložený snímek vznikl po asi dvou a půl hodinách focení. Fotoaparát během této doby zachytil asi 11 jasnějších meteorů, většinou Perseid. Na dalším snímku jsou patrné také hvězdné stopy (startrails).


« zpět