AstroHistokola 2023

/ 23.08.2023 /

V sobotu 19. srpna 2023 v časných ranních hodinách přistáli v zámecké zahradě ve Ždánicích zvědaví mimozemšťané se svým velkým bílým létajícím talířem. Zřejmě se doslechli o 20. Histokolech města Ždánic a na vlastní oči si chtěli prohlédnout jaké dopravní prostředky s oblibou používají obyvatelé třetí planety u hvězdy Slunce. A i když velocipédy různých značek i konstrukčních řešení zdaleka neumožňují cestování mezi planetami, natož mezi hvězdami, jsme přesvědčení, že se jim jízda elegance, pohodová jízda do Dražůvek a další atrakce pořádané v zámeckém parku onoho dne líbily. Tak jako si pozemšťané kupují na svých cestách po své planetě turistické známky, nebo si zdobí své automobily vlaječkami států, které projeli, byl i mimozemský létající talíř vyzdoben kulatými turistickými známkami, které si mezihvězdní poutníci pořídili cestou do Ždánic na různých tělesech Sluneční soustavy. A je docela pravděpodobné, že až zítra poletí široširým vesmírem zase někam dál, objeví se mezi ostatními i turistická známka ze Ždánic. Konec konců, kulatých otvorů v plášti létajícího talíře, kam by šla umístit je ještě dost a dost, je vidět, že naše mimozemské návštěvníky čeká ještě dlouhá vesmírná cesta…

 

Jízda elegance se tradičně těšila velikému zájmu a nutno podotknout, že standardní kola, kola s flašinetem, vysoká kola i drezíny byla opravdu elegantní.

 

Pro nejmenší milovníky jednostopých až třístopých šlapohybů uspořádalo DDM Ždánice jízdu zručnosti. Vyhráli všichni.

 

Velcí i malí pozemšťané měli možnost prohlédnout si svou nejbližší hvězdu – Slunce. K dispozici byl dalekohled pro bezpečné pozorování fotosféry i chromosféry. A protože počasí ve Ždánicích  celý den přálo a Slunce bylo hodně aktivní, bylo možné na jeho povrchu spatřit pihy krásy – tmavé sluneční skvrny i červené protuberance vznášející se nad slunečním diskem.

 

Novinkou pro letošní rok bylo pozorování Slunce projekční metodou pomocí unikátního dalekohledu. Jednalo se totiž o jediný původní dalekohled ždánické hvězdárny, který se zachoval z doby před rokem 1989. Přibližně před měsícem věnoval tento dalekohled hvězdárně Vladimír Kotík, syn zakladatele ždánické hvězdárny. Protože tento refraktor neobsahuje žádné plastové součásti, je vhodný na pozorování Slunce. Byl opatřen projekční deskou a clonou a své první světlo zažil právě na Histokolech. Obraz Slunce měl v průměru 25 cm a byl velmi dobře patrný denní pohyb Slunce po obloze. Návštěvníci byli překvapení, jak rychle se obraz Slunce o stínítku pohybuje.

 

Pozornost každého návštěvníka upoutal také veliký desetimetrový mimozemský létající talíř, podezřele připomínající strukturu fullerenu. Velice tímto děkujeme Hvězdárně a planetáriu Brno, odkud k nám mimozemská struktura přiletěla.

 

Turistické známky, které si mimozemšťané na svých cestách vesmírem opatřili byly zajímavé i pro nás pozemšťany.

 

Mimozemšťané i vybavení létajícího talíře bylo pochopitelně neviditelné a nenahmatatelné jak zjistil i náš vzácný host, ministr zdravotnictví prof. Vlastimil Válek.

 

Večer mimozemšťané se svým děrovaným hvězdoletem a novou ždánickou turistickou známkou v jedné z děr odletěli. Obloha potemněla a objevily se Měsíc a hvězdy…

 

Srpek zapadajícího Měsíce vypadal ten večer jako žraločí ploutev a potom už následovaly dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny a na závěr planeta Saturn.


« zpět